Zaza Zafran™: Berat Blog Uol Berat tak?

28 November 2010

Berat Blog Uol Berat tak?

Hepy Sunday uol,berat uol berat x???
Zaza xpnah check pon tp tertiba jer pg tadi dpt comment dari Kak Zie
 /
\
/

Huhuhu,sumpah ko zaza xpnah nak check berat blog neh,tapiiiiiiiii bila dah check ya ampun beratnyerrrrrrrr 140 beb...


So selepas di'DIET'kan blog neh jadilah 80..wahuwahuwa
Hepynya zaza,so kat bawah neh zaza ajarkan cara utk Uol ringankan blog okezz!!!
 *

FIRST,uols g timabang berat dulu okezzz--->>>TIMBANG
1) kurangkan widget.. 
2) jangan letak lagu.. 
3) kurangkan embed file.. 
4) minimumkan penggunaan image yang tak diperlukan..
5) jangan pakai background image (sebab slalunya file besar) 
6) jangan letak animation (komputer dengan RAM rendah boleh slow)
7) pakai image yang fix dengan penggunaan.. jangan pakai image size
besar pastu kecikkan untuk bagi nampak macam thumbnail..
8) minimumkan size scrollbar
9) kurangkan penggunaan javascript yang mengarut-ngarut





Nota Puteri :
--->>>Thanks Kak Zie syg,
hope lps neh dah settle la prob neh yek..

2 comments:

  1. hihi..
    kalo berat, mmg lama btul loading ia..
    so, widget2 yg x bkaitan x yahletak kan..
    ;)

    laju jewww masuk dh..

    ReplyDelete
  2. huuhu..harap mcm 2 la yer..
    dah turun ke 80 dah..penat oooo diet dari 140 ke 80 wakaka

    ReplyDelete

Welcome To Zaza The Witch Blog

1)Tq sbb visit blog Zaza yg xcomel neh..huhu
2)Sila tinggalkan komen yg comel2 je ek...wink
3)Thanks Be My Followers

Zaza Zafran™ © . Designed by MaisarahSidi.com