Sewa Tapak Iklan seperti Sidebar Kanan Zaza atau servise yang lain..Interested? Sila Email Zaza at write2zaza@yahoo.com Maklumat lanjut,Click -->
SINI! .

Wednesday, December 22, 2010

Nak Hilangkan Jaundise Baby


Hari neh Zaza nak kasi petua bagaimana cara nak atasi Jaundise(Kuning) yg jadi pada baby korang ok...Lagipon Zaza mmg dah cuba cara ni.


See kecian kan pada baby2 yg kena Jaubdise,nangis Zaza tgk Zafran time neh...Korang tau ke apa tu Jaundise???Klu xtau meh sini nak bagitau..

 Terjadi kuning sebab bahan kumuhan sel darah merah(bilirubin).Bilirubin berwarna kuning.Masa dlm kandungan,bhn kumuh bayi dibuang melalui placenta. Bila bayi itu dilahirkn,fungsi-fungi badannya bergantung kepada hati bayi tersebut. Hati penting untuk membuang bahan-bahan toksik, kumuhan dsb. Hati bayi yang baru lahir tidak sempurna sepenuhnya. Oleh itu, pembuangan bilirubin tidak secekap orang yang sudah besar. Hasilnya, bilirubin ini berkumpul di dalam badan bayi dan inilah yang menyebabkan sakit kuning ini.

So cara korang nak kurangkan kuning baby korang neh just mandikan baby korang dgn air daun kucai..Zaza rebus daun kucai tu lps tu tapis airnya.... pastu bagi Zafran mandi..Zaza buat hari2 sampai kuning hilang..

**pic dari En Google**

Lepas tu Zaza bag Zafran makan air sengkuang cina...Sengkuang cina tu kita kupas kulit pastu blend sampai halus...after that tapis ok...Bagi makan sehari 1 sudu kecik jer ok..Mana yg x kenal sengkuang cina mcm Pyan tu,ni la rupanya yer..

**pic dari En Google**

So macam tu jer caranya,hope korang berjaya la yer..


Selamat Mencuba Aunty and Uncle

3 000 Say i'm cute 내가 귀엽다고 말해:

Redbloodsnow said...

nice info! leh senang akak nk handle bila akak dh kawen n ade bby nnti. tenkiu zazot :P

Softtouch [Hanim] said...

betul sian bb kene kuning n sian sebab kene amik darah kat tapak kaki dia tu..anak akak smpai masuk spital sbb kuning tp smalam je lah duk wad

Life Is Beautiful said...

saya jgk ader bg anak sy minum air barli sampai kuning anak 2nd sy hilang....sy dpt petua nie dr laman web kesihatan...sentiasa breastfeed sbb bilirubin byk dikuarkan melalui najis bb n air kencing....yg penting doa n tawakal ^_^





 
Design by Zaza Zafran |작별 다시 올 |© all rights reserved.