Zaza Zafran™: Sedap Sangat Ker????

22 December 2010

Sedap Sangat Ker????

Wa mengidam sudah,TAKOYAKI korang penah dgr x???Zaza tahu pon dari MANGA COMIC yg Zaza selalu dok baca tu yg try google tgk...


(literally fried or grilled octopus) is a popular Japanese dumpling made of batter, diced or whole baby octopus, tempura scraps, pickled ginger, and green onion, topped with okonomiyaki sauce, ponzu, mayonnaise, green laver and katsuobushi (fish shavings).Yaki is derived from "yaku" which simply means "to fry or grill" in Japanese, and can be found in the names of other Japanese cuisine items such as teriyaki or sukiyaki

Nampak macam sedap kan...dkt SUSHI KING ada x dijual benda alah neh.Teringin nak rasa la...owg kata sedap sgt2..sampai boleh ketagih..huhu
Korang penah makan tak???klu penah meh la citer cket kat Zaza rasa die macam mana??kat bawah neh ada la resepi TOKOYAKI yg Zaza ambik di MY RESEPI.Korang try la buat..pastu bgtau Zaza jadi ke x???


Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 250g tepung takoyaki
  • 1 biji telur
  • 750ml air
  • filet ketam dihiris nipis (atau apa saja mengikut selera)
  • kobis (dicincang halus)
  • secubit garam
  • kicap unagi @ kicap sushi

Cara-cara

  1. Tepung_takoyaki
    bancuh tepung dengan air (dalam gambar dibawah ialah tepung takoyaki yang boleh dibeli di pasaraya JUSCO)
  2. Kamir_tepung_tako
    pukul telur dan masukkan kedalam bancuhan tepung tadi,dan kacau lagi sehingga rata dan diletakkan secubit garam
  3. tapis bancuhan tepung diatas supaya bacuhan tidak berketul-ketul.
  4. panaskan acuan kuih cara dengan api yang perlahan,letak sedikit minyak didalam acuan supaya nanti kuih tidak melekat.
  5. tuang tepung tadi kedalam acuan sehingga penuh.dengan cepat,masukkan filet ketam dan kobis.
  6. Tako_atas_dapur
    selepas itu,tuangkan sedikit lagi bancuhan tepung tadi keatas acuan tadi,bila bancuhan hampir masak sedikit,pusing2kan takoyaki perlahan-lahan untuk mendapatkan bentuk yang bulat (guna sudu kecil)
  7. letakkan sedikit minyak ditepi-tepi lubang acuan supaya takoyaki masak dengan cantik
  8. setelah masak,angkat dan sapukan dengan kicap unagi dan mayonis...Siap! 




Nota Puteri :
Nak beli bahan2 die kena hati2
coz ada yg NON HALAL.

2 comments:

  1. pernah makan...sedap za...tp dah lama xmakan sebab tmpat yg akka sellau mkn dulu dah xde dah....

    ReplyDelete
  2. akak x pnah rase. tp bile tgk cam nangis nah weh. akak nakkkkk sgt raseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete

Welcome To Zaza The Witch Blog

1)Tq sbb visit blog Zaza yg xcomel neh..huhu
2)Sila tinggalkan komen yg comel2 je ek...wink
3)Thanks Be My Followers

Zaza Zafran™ © . Designed by MaisarahSidi.com