Sewa Tapak Iklan seperti Sidebar Kanan Zaza atau servise yang lain..Interested? Sila Email Zaza at write2zaza@yahoo.com Maklumat lanjut,Click -->
SINI! .Nak tengok Pre-Loved item yang hanya berharga RM15,Click--->>SINI

p/s:Tempahan header dan seangkatan dengannya ditutup akibat lappy rosak.tq

Monday, January 3, 2011

Ini Fakta OK Bkn Auta


Sejarah Jambatan Pulau Pinang... (",)


Korang kalo pi Pulau Pinang korang akan naik feri @ lalu ikut jambatan Pulau Pinang????

Utk pengetahuan semua, jambatan Pulau Pinang ni mula dibuka pd 14 September 1985 utk kenderaan awam. Panjang keseluruhan jambatan nie adalah 13.5 km, yg menjadikannya antara jambatan terpanjang kat dunia. Sebelum thun 1985, utk pegi ke pulau, pengangkutan utama adalah feri yg kita dok naik sekarang tu.

Tarikh2 penting:
  • Awal 1970-an - Tun Abdul Razak mencadangkan pembinaan jambatan bg menghubungkan Seberang Perai dgn Pulau Pinang
  • Akhir 1970-an - Tun Hussein Onn merancang utk membinanya
  • 23 Julai 1981 - Menteri Kerja Raya, S Samy Vellu mengumumkan jambatan Pulau Pinang akan mengikut konsep Jambatan San Fransisco Golden Gate
  • 1982 - pembinaan bermula
  • 3 Ogos 1985 - perasmian oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad
  • 14 September 1985 - pembukaan rasmi jambatan kepada kenderaan awam
Beberapa hari sebelum Jambatan Pulau Pinang dibuka kepada kenderaan awam melaluinya untuk pertama kali pada 1985, orang ramai telah diberi peluang untuk berjalan di atas jambatan sepanjang 13.5km itu. Ia satu peluang istimewa yang mungkin tidak akan berulang lagi, dan oleh kerana jambatan itu suatu binaan yang mengagumkan ketika itu, beribu-ribu orang mengambil peluang tersebut.

sewaktu dalam pembinaan


Perdana Menteri, Ketua Menteri Pulau Pinang
dan Menteri Kerja Raya bersama isteri masing2 sewaktu perasmian


Hanya sekali dalam sejarah, majlis makan malam atas Jambatan Pulau Pinang


sesi berjalan jalan di atas jambatan pulau penang, skali ni jer, pasni xda dah kot kcuali kalo aku jd menteri besar ..haha



kredit kat budak botak11 ---->hg mmg hensem! ahak

3 000 Say i'm cute 내가 귀엽다고 말해:

Monalea said...

takkan ada dah nak makan n berjalan di atas jambatan tu sekarang.mesti syokkan.

Budak Botak said...

He3, sapa Bdk Botak tue?

P A U L I N E said...

satu hari nanti nak pergi ke pulau pinang kalau ada rezeki.. =)





 
Design by Zaza Zafran |작별 다시 올 |© all rights reserved.