Sewa Tapak Iklan seperti Sidebar Kanan Zaza atau servise yang lain..Interested? Sila Email Zaza at write2zaza@yahoo.com Maklumat lanjut,Click -->
SINI! .

Thursday, May 19, 2011

Benda Paling Penting Perlu Ada Pada Korang Yg Bakal Ada Anak.


Pada Zaza benda yang paling penting mengikut pengalaman Zaza yang paling perlu disediakan oleh Ibu Bapa yang bakal ada anak exp yang bakal ada anak first la ialah:

MINYAK CELAK


Apa tu minyak celak,kenapa bukan minyak petrol ke,minyak masak ker.Nah jawapannya ialah minyak celak adalah minyak kelapa ditambah dengan doa-doa khas yang terdapat dalam Al-Quran dan telah dipraktikkan oleh masyarakat melayu sejak berabad lalu. Di sebelah utara di panggil atau lebih dikenali dengan nama minyak celak. Di sebelah selatan lebih dikenali sebagai minyak sawan.

Kenapa perlu ada minyak ni??

Menghindarkan bayi dan kanak-kanak dari gangguan makhluk halus, menangis malam, dan gangguan semasa tidur.Budak kecik lebih2 baby kan senang Nampak ‘benda’ tu,bila sapu minyak ni dgn doa kpd ALLAH dpt la mengelakkan benda2 tu supaya tak kacau baby korang.

Pengalaman Zaza

Masa dalam pantang dulu cam nak meroyan Zaza bila Zafran nangis dari maghrib sampai subuh.Nangis jenis melalak2 sampai mata terbeliak.Akhirnya dapat tahu ada orang hantar ‘khadam’pada Zaza,so Zafran boleh Nampak benda tu.Kami pergi berubat dan wan tu buat air penawar dan minyak celak pada Zafran.Alhamdulillah sampai sekarang Zaza guna minyak celak tu kalau nak keluar rumah dan pakaikan pada zafran bila nak maghrib.

TERMOMETER


Apasal korang gelak,tu la korang tak tahu bertapa pentingnya benda ni pada korang bila korang ada baby.Bila demam ramai yang tak guna benda ni untuk ukur suhu tapi korang akan menyesal bila nurse yang ambik suhu baby korang masa dalam pantang dan baby korang demam.Untuk kaum bapa tak la terasa sangat tapi kaum ibu,sungguh menyeksakan okeh.

Pengalaman Zaza

Sehari lepas Zaza bersalin,so balik rumah la kan Pyan plak dengar nasihat sape tah yang suh p barut+bedung+selimut=bungkus,grrrr  tau bila igt balik.So suhu badan Zafran naik la akibat kepanasan,then nasib tak baik nurse buat lawatan ke rumah pulak T_T.Bila check guna thermometer nurse tu suhu Zafran 37’c,nurse suruh kami bawak Zafran pergi hospital.Arggghhh taknak…[menjerit dlm hati].Pergi hospital doctor check tak demam pon.(Before pergi hospital,Zaza dah buka semua bedung,barut then bagi pakai baju lubang2 so suhu turun la].Tapi dah nurse rekod baby demam so kena tahan dekat hospital la.Tensen tau of couse la Zaza nak kena tinggal dekat wad sekali.Mula la eksperiment dekat Zafran,ambik darah banyak kali then kecian tangan dah bengkak2.[ambik darah utk check kuman dlm darah].Keputusan plak kuar asyik bertangguh2 so tinggallah Zaza dgn Zafran kat Hospital selama seminggu then bila keputusan keluar Zafran tak da pa2..GERAM TAU.


Pic Ehsan Pak Cik Google

6 000 Say i'm cute 내가 귀엽다고 말해:

Redbloodsnow said...

yg tang minyak celak tu kak za...once akak dh ada baby sendiri nnti, akak akak beli gak minyak ni. thanx yunk

PutRee SeJiNjaNg said...

mcm pelik je nama minyak tu kan..huhu..papa pun dah ada baby nanti akak nak beli jugak..:)

Zaza said...

@Redbloodsnow
kalau cari orang yang boleh buat sendiri lagi bagus.

Zaza said...

@PutRee SeJiNjaNg

ha tak sabar nak tgk baby akak nanti

haflieyna said...

Nak beli cam maner ye zaza minyak nie..saya nak beli jugak lah..bg tahu saya yer..anak first saya dulu pun nangis teruk cam anak zaza tu..takot yg kedua ni nti pun sama..huhu
email saya:
haflieyna @yahoo.com.my

Zaza Zafran said...

@haflieyna

seeloknya minyak celak jgn dibeli,better buat sendiri..try tanya mak bidan yg urut time bersalin selalunya dieorg ni pandai buat..sebab kalau buat sendiri dia akan sebut nama baby kita dalam doa2 tu.





 
Design by Zaza Zafran |작별 다시 올 |© all rights reserved.