Sewa Tapak Iklan seperti Sidebar Kanan Zaza atau servise yang lain..Interested? Sila Email Zaza at write2zaza@yahoo.com Maklumat lanjut,Click -->
SINI! .

Friday, July 29, 2011

Resepi :APAM POLKADOT



Wokeh resepi kali ni dibawakan khas buat Cik Tieha Ismail yang mengkomen hari tu di Entry ni.Zaza pon nanti nak try buat.Resepi ni Zaza copy and paste jer dari blog Kak Hana.

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Kak Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
Pic and Resepi credit to Hana's Family

6 000 Say i'm cute 내가 귀엽다고 말해:

zOeY zAu YaH said...

sedapnye =)

cik EPAL said...

comelnya apam ni. nak makan pon xsampai hati sbb terlalu comel haha

YANA PINKY said...

sedappp ,
anyway visit yana erh .

http://d-luvers.blogspot.com/

Zaza Zafran said...

@zOeY zAu YaH

sila buat utk zaza bleh..huhu

Zaza Zafran said...

@cik EPAL

gluppp,cam tak caya cik epak datang komen..pengsan jap

Zaza Zafran said...

@YANA PINKY

nanti zaza pergi melawat yer..





 
Design by Zaza Zafran |작별 다시 올 |© all rights reserved.