Zaza Zafran™: Resepi :APAM POLKADOT

29 July 2011

Resepi :APAM POLKADOT


Wokeh resepi kali ni dibawakan khas buat Cik Tieha Ismail yang mengkomen hari tu di Entry ni.Zaza pon nanti nak try buat.Resepi ni Zaza copy and paste jer dari blog Kak Hana.

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Kak Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
Pic and Resepi credit to Hana's Family

6 comments:

  1. comelnya apam ni. nak makan pon xsampai hati sbb terlalu comel haha

    ReplyDelete
  2. sedappp ,
    anyway visit yana erh .

    http://d-luvers.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. @cik EPAL

    gluppp,cam tak caya cik epak datang komen..pengsan jap

    ReplyDelete

Welcome To Zaza The Witch Blog

1)Tq sbb visit blog Zaza yg xcomel neh..huhu
2)Sila tinggalkan komen yg comel2 je ek...wink
3)Thanks Be My Followers

Zaza Zafran™ © . Designed by MaisarahSidi.com