Sewa Tapak Iklan seperti Sidebar Kanan Zaza atau servise yang lain..Interested? Sila Email Zaza at write2zaza@yahoo.com Maklumat lanjut,Click -->
SINI! .

Tuesday, October 18, 2011

Tip Nak Pilih Kejuruteraan Elektronik Atau Elektrik



Hi,

Petang yang sangat memboringkan.Nak tidur kang sakit kepala pulak.Kebetulan ramai pulak adik-adik yang tanya dan search benda ni di blog Zaza.So ini untuk korunk yer.

ELEKTRIK
Dia banyak calculation.Korunk nak kena kira wat la dan banyak lagi la.
Kalau dari aliran sains korunk akan rasa senang jer.Kalau dari aliran lain,sila berusaha triple dari budak sains yer.Macam Zaza >_<.
Ermm,apa lagi ek.Rasa semua best jer.Buat wiring kot.Kena angkat tangga,panjat-panjat.Yang dok suka control ayu bagai tu,dont worry wokeh time blajar korunk boleh jer buli budak lelaki tolong angkat,time dah keje tak tau la yer.
Final project best sebab tak payah nak gaduh-gaduh pergi beli kompenen halus2 nak pasang dekat board.Tak payah nak buat icing,solder bagai.

ELEKTRONIK
Nak kena kenal komponen elektronik macam kapasitor,transistor dan banyak lagi la.*zaza dah tak ingat*.
Kalau yang berminat dengan komputer dan kod-kodnya,sila la ambik kos ni yer.Macam-macam kod yang akan korunk belajar sampai muntah.huhu
Final project yang memeningkan sebab korunk nak kena buat banyak kerja..


Antara keduanya semua okeh,ia terpulang pada diri kita la nak belajar macamna.Zaza dulu pon belajar dari 0 jugak.Zaza dulu ambik Sijil kejuruteraan Elektrik dan Elektronik lepas tu sambung Diploma Kejuruteraan Elektronik.Kalau korunk nak tanya apa-apa,komen la yer.

14 000 Say i'm cute 내가 귀엽다고 말해:

Sufinah Yussof (SY) said...

owh~~~ rupe2 nye zaza orang electric and electronic enguneering~~~

qyqa mokhtar said...

akak,,
saya dapat course elektronik
susah ker???
boleh bagi sikit nasihat dak????
takut nih
walaupun minat

Nur Adilla Rahmadullah said...

Saaya lepasnan asasi dapat degree ni, saya taknak :(

jimmy laa said...

Assalamualaikum,menyapuk skit k.diploma elektronik,hmm kos yg best sngat..xkan rasa bosan..bnyak blaja benda baru..susah ke senang tu xtaw la nak ckap macam mana.tapi yang saya taw kejuruteraan terbahagi kepada tiga main course.chemical,civil,electrical and mechanical.yang paling hard as rock is electrical,no offence.course yg paling bnyak mengira.coding memang boleh buat kita migrain(kebanyakan elektronik).tapi jgan risau coding tu best mcam tengok george best scoring goal bila dah slalu buat dan mahir(girls slalu xde msalah)..sem 1 agak senang(basic)..sem 2 and so on start makin mencabar..bukan susah,cuma agak mencabar..bagi yang rasa add math dia bagus time kat skolah dulu xpayah poyo sgat r kan..XD..sebab dalam kos ni engineering math(+math) bukan killer subject,ada subjek yang lebih mencabar dari tu..electrical circuit..fuh!..tapi jgan risau,sya dulu time mula2 dapat tawaran diploma dalam kejuruteraan ni takut juga xdapat bawa..tapi xpe,still nak try jugak..Alhamdulillah ok..Lagipun sekolah dengan IPT lain..beza sgat2..lastly,you'll never know until u try..lebih bagus kita MENCUBA,dan kita xtau jwapanya..daripada kita xbuat pape dan kita sudah tahu jawapanya..che waahh..Bye

jimmy laa said...

Assalamualaikum,menyapuk skit k.diploma elektronik,hmm kos yg best sngat..xkan rasa bosan..bnyak blaja benda baru..susah ke senang tu xtaw la nak ckap macam mana.tapi yang saya taw kejuruteraan terbahagi kepada tiga main course.chemical,civil,electrical and mechanical.yang paling hard as rock is electrical,no offence.course yg paling bnyak mengira.coding memang boleh buat kita migrain(kebanyakan elektronik).tapi jgan risau coding tu best mcam tengok george best scoring goal bila dah slalu buat dan mahir(girls slalu xde msalah)..sem 1 agak senang(basic)..sem 2 and so on start makin mencabar..bukan susah,cuma agak mencabar..bagi yang rasa add math dia bagus time kat skolah dulu xpayah poyo sgat r kan..XD..sebab dalam kos ni engineering math(+math) bukan killer subject,ada subjek yang lebih mencabar dari tu..electrical circuit..fuh!..tapi jgan risau,sya dulu time mula2 dapat tawaran diploma dalam kejuruteraan ni takut juga xdapat bawa..tapi xpe,still nak try jugak..Alhamdulillah ok..Lagipun sekolah dengan IPT lain..beza sgat2..lastly,you'll never know until u try..lebih bagus kita MENCUBA,dan kita xtau jwapanya..daripada kita xbuat pape dan kita sudah tahu jawapanya..che waahh..Bye

Marya Azmi said...

hai akak , nk tye apa beza elektrik and electronic tuh ?and time memanjat tuh utk apa ? reaally for the help

Marya Azmi said...

hai akak , nk tye apa beza elektrik and electronic tuh ?and time memanjat tuh utk apa ? reaally for the help

Zaza Zafran 귀여운 said...

Yer,tp sekarang keje kilang elektronik.

Zaza Zafran 귀여운 said...

Elektronik xsusah klu utk bdk sains..coz dia byk kira2 n kena byk baca circuit drawing..

Zaza Zafran 귀여운 said...

Tgk apa yg kita minat la...klu minat susah senang mmg kena tempoh..huhu

Zaza Zafran 귀여운 said...

Huhu,elektronik best tp lg pening dari electrical..huhu za lg minat elektrik dr elektronik.

Zaza Zafran 귀여운 said...

Sng ckp elektrik tu more utk barang2 besar yg sng nk tgk n elektronik tu byk brg2 yg kecik2 yg sometimes korang tgk sampai naik juling mata tu..huhu
Panjat2 mmg xbleh lari dr course elektrical coz korang nk pasang lampu,kipas kt tempat tinggi tu semua nk kna memanjat..

siti yuhaniza said...

Kak, saya dpt dip kejuruteraan eletrik, n saya agak takut sbb rmai yg kata ssh, btw rmai mntk sye smbng f6, tli f6 sains lgi ssh... hahaha, so apa pendapat akak, boleh x klau saya bawak dip eletrik ni???

Zaza Zafran 귀여운 said...

Terpulang pd adik la,dulu akak pn dpt f6 msuk kejap jer sbb ada sejarah jd mmg mnt sejarah so quit.pd akak elektrik lg sng dr elektronik..adik xpyh nk igt byk sgt...teori dia pon seketul2..haha senang fhm..





 
Design by Zaza Zafran |작별 다시 올 |© all rights reserved.